Menu
Dania dla dzieci
-
Naleśniki z dżemem 26
2 naleśniki z serem i dżemem, posypane cukrem pudrem, podawane z bitą śmietaną.
-
Nuggetsy z kurczaka 29
Drobno krojone fileciki panierowane w płatkach kukurydzianych i mące. Podawane z frytkami i ketchupem.
-
Placuszki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem (3 szt.) 22
Na początek
zupy i przystawki
-
Focaccia a’ la retro 26
Pieczywo z oliwą, solą gruboziarnistą, serem i ziołami. Podawana z naszym pesto Genovese.
-
Tatar ze śledzia 24
Danie regionalne. Podawany z czerwoną cebulą, ogórkiem kiszonym, masłem i pieczywem.
-
Bruschetta 25
Świeżo wypiekane pieczywo, mozzarella, pomidor, bazylia oraz oliwa.
-
Karkonoskie Kyselo 26
Zupa na bazie suszonych grzybów, zakwasie chlebowym, z dodatkiem kminku oraz jajecznicy.
-
Rosół 19
Podawany z makaronem i natką pietruszki
-
Krem z dyni 26
Zupa krem na bazie rosołu z dodatkiem dyni, mleczka kokosowego oraz imbiru. Podawana z kwaśną śmietaną i słonecznikiem.
Dania główne
-
Pierś z kurczaka 47
Grillowana pierś sous-vide w przyprawach. Podawana z frytkami i grillowanymi warzywami. .
-
Pielmieni 37
Małe “pierożki” z farszem drobiowym z dodatkiem zielonej pietruszki. Polane z kwaśną śmietaną oraz posypane pietruszką.
-
Glazurowane żeberka 59
Żebra wieprzowe marynowane w autorskiej marynacie z dodatkiem goździków, pieczone i glazurowane w sosie BBQ. Podawane z pieczonymi młodymi ziemniakami z sosem tatarskim oraz surówką z młodej kapusty.
-
Sznycel wieprzowy 47
Tradycyjny sznycel wieprzowy w bułce tartej, podawany z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz mizerią.
-
Smażony "syr" 42
Bardzo popularny u naszych południowych sąsiadów, żółty ser w panierce z bułki tartej oraz przypraw, frytki, mizeria oraz sos tatarski.
-
Czeskie Sejkory 47
Czyli popularne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym, oblanym śmietaną. Podawane z surówką z kapusty młodej.
-
Filet z okonia 56
Filet z okonia, bez skóry, pieczony. Podawany z frytkami oraz surówką z białej kapusty.
-
Naleśniki z wiśniami 39
3 naleśniki z serem i gorącymi wiśniami, sos z białej czekolady, kruszone orzechy karmelizowane i bita śmietana.

Dania
Wegetariańskie
i Vege
-
Pizza Vege (Vegan) 36
Sos pomidorowy, zielona sałata, prażony orzech włoski, pomidor, oliwki, kapary
-
Kotlety jaglano – buraczane (Vegan) 42
3 kotlety podawane z warzywami z patelni (cukinia, papryka, kukurydza, rzepa brokułowa) oraz frytkami.
-
Burger jaglany 44
Bułka własnego, sałata, pomidor, kotlet jaglano buraczany, cebula czerwona, cheddar. Podawany z frytkami.
Sałatki
-
Sałatka cezar 39
Sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, kurczak, grzanki, grana padano.
-
Sałatka camembert 39
Sałata, cebula, rucola, camembert z grilla, suszona morela, orzechy pinii, odrobina sosu balsamicznego oraz dressing.
Burgery
-
Klasyk 47
Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, cheddar, ogórek kiszony, pomidor, sałata, cebula i sos. Podawany z frytkami.
-
Burger Retro 47
Bułka maślana naszego wypieku, sos, grillowany kurczak oraz camembert, sałata, pomidor, rucola i sos wiśniowy. Podawany z frytkami.
-
Czeski film 49
Bułka maślana naszego wypieku, wołowina, panierowany smażony ser, ogórek kiszony, pomidor, sałata i sos. Podawany z frytkami.
Makarony
-
Spaghetti z krewetkami 49
Makaron spaghetti, pesto genovese naszego wyrobu, krewetki smażone na oliwie czosnkowej, pomidorki oraz ser grana padano. Podawane z cytryną.
-
Spaghetti Carbonara 46
Makaron spaghetti, guanciale, żółtko, grana padano. Posypane pieprzem i twardym serem.
-
Rigatoni Toscania 44
Makaron w sosie serowo‐śmietanowym z dodatkiem kurczaka i pieczarek. Posypane serem grana padano
-
Cytrynowe rigatoni z łososiem 49
Makaron w sosie z masła, soku cytrynowego, bazylii oraz grana padano. Czarny pieprz i kawałki podsuszanego łososia. Całość posypana grana padano i odrobiną skórki cytrynowej.
Pizza
Wszystkie pizze przyrządzamy z włoskiej mąki, rozmiar 30 cm lub 50 cm
-
Margarita 29 (30cm) 75(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella.
-
Klasyczna 35(30cm) 80(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, szynka, pieczarki.
-
Parma 39 (30cm) 85(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, rucola
-
Swing 36(30cm) 85(50cm)
„Diabelska” ostra papryka, sos pomidorowy, mozzarella, salsicia, boczek
-
Retro 37(30cm) 85(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, salsicia, szynka, pieczarki, taleggio
-
Pepperoni 36(30cm) 85(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, salsicia, pieczarki, cebula, ostra papryka.
-
Quattro Fromaggi 39 (30cm) 100(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, taleggio, grana padano, gorgonzola, rucola.
-
Capricciosa 38(30cm) 80(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, szynka, pieczarki, oliwki, kapary
-
Prosciutto Crudo 39(30cm) 80(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, rucola, gorgonzola.
-
Pizza Nikodema Dyzmy 39(30cm) 90(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, salami Picante, szynka, pieczarki, kukurydza, grana padano
-
Hawajska 36(30cm) 80(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, szynka, ananas.
-
Wiejska 38(30cm) 85(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, cebula, boczek, kurczak
-
Pizza "bardzo" górska 41(30cm) 100(50cm)
Sos pomidorowy, mozzarella, rucola, listki bazylii, plasterki podsuszanego łososia i odrobina mascarpone.
-
Dodatkowy składnik do pizzy 4/10zł
-
Sosy do pizzy 3zł/szt.
Czosnkowy, pomidorowy, sos ostry.
Piwa i alkohole
Lane:
-
Kozel 0,3L 11
-
Kozel 0,5L 14
Butelkowe:
-
Pszeniczniak 11
-
Kozel Ciemny 12
-
Tyskie 10
Kraft Daily:
-
Wędrówki górskie | Pils 16
-
Wędrówki górskie z Kraftem | APA 18
-
Wędrówki górskie Nocą 18
Ciemny lager korzenny
-
Aperol Spritz: 300 ml. 26
Aperol, Prosecco, woda gaz., pomarańcza, lód
-
Mojito a'la retro 24
Miód pitny, syrop cukrowy, limonka, mięta,lód.
-
Wino grzane: 200 ml 20
Podawane z gozdzikami i pomarańczą.
-
Miód pitny 200 ml 20
Podawany z anyżem
Napoje
0.2 l
-
Pepsi / Mirinda / 7UP 9
-
Sok Toma 8
Pomarańcz / jabłko /czarna porzeczka
-
Woda gaz. / niegaz. 6
-
Ice Tea 8
Brzoskwinia .
-
Soki Dobro Natury: 300 ml 12
100% soki owocowe tłoczone na zimno Jabłko-gruszka / Jabłko-truskawka
-
Butelka wody: 750 ml 14
-
Herbaty Sir Williams 10
Czarna, zielona, owocowe.
-
Herbaty Jesienna 16
Czarna herbata z dodatkiem anyżu, cynamonu, syropu malinowego, imbiru, miodu oraz pomarańczy
-
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy 14
-
Lemoniada 300 ml 13
Cytrynowa, rabarbarowa, truskawkowa.
Kawa:
-
Espresso 12
-
Espresso Doppio 14
-
Czarna 12
-
Kawa Biała 14
-
Caffe Latte 14
-
Cappuccino 14
Desery
U nas nie ma „gotowców” wszystkie desery
pieczemy sami.
-
Brownie 22
Podawane z gałką lodów, sosem wiśniowym i bitą śmietaną.
-
Pucharek lodowy 22
3 gałki lodów waniliowych, bita śmietana i gorące wiśnie. .
-
Torcik bezowy 22
Beza naszego wypieku, sos wiśniowy, krem na bazie serka mascarpone, bita śmietana i owoce.
Wina
-
Opal Ridge Semillon
wino wytrawne
750ml 150ml
80
18
-
Chevalier de Bayadr Gascone
wino półwytrawne
Francja
750ml
150ml
85
19
-
Burg Layer Bacchus
wino półsłodkie
Francja
750ml
150ml
85
18
-
Muscat d’Alexandrie
wino słodkie
RPA
750ml
150ml
85
18
-
Terruno
wino wytrawne
Hiszpania
750ml
150ml
85
18
-
Cabernet Sauvignon
wino półwytrawne
RPA
750ml
150ml
85
18
-
Chevalier de Bayard Aude
wino półwytrawne
FRANCJA
750ml
150ml
90
20
-
Charme de Jeunesse
wino słodkie
FRANCJA
750ml
150ml
80
18
-
Karafka wina
wino wytrawne