ul. 1-go Maja 20c/3 (I piętro), Szklarska Poręba tel.
+48 780 016 370
 

Pizza z pieca

Nie od dziś wiadomo, że dania z tradycyjnych pieców opalanych drewnem bardziej cieszą podniebienie niż ich odpowiedniki z pieców elektrycznych. Tak jak kiełbasa z patelni nie może się równać z kiełbaska z „kija” tak samo pizza z pieca konwekcyjnego nie może się równać z pizzą z pieca szamotowego w którym pali się tylko i wyłącznie drewnem. Głównym czynnikiem nie jest tu temperatura tylko aromat którego to piece elektrycznie nie posiadają. Często również można spotkać, że restauracje w jednym piecu pieką „całe menu” od pieczywa przez mięsa aż po ryby które to pozostawiają  zapach wewnątrz pieca, którego później nie chcielibyśmy poczuć na kompletnie innym daniu. Dlaczego więc stosuję się piece elektryczne skoro jedzenie z nich gorzej smakuje? Ponieważ są prostsze! Są mniejsze dzięki czemu łatwiej jest je ulokować w niedużych zazwyczaj kuchniach, są tańsze niż ich duże szamotowe odpowiedniki i dużo łatwiejsze w obsłudze ponieważ wystarczy pokrętłem ustawić temperaturę a resztą zajmie się sam piec.
W piecu palonym drewnem sytuacja jest zupełnie inna, trudno wysterować temperaturę, łatwo pizzę okopcić dorzucając do pieca w nieodpowiednim momencie i do tego wszystkiego trzeba cały czas pracować z łopatą ponieważ temperatura wewnątrz pieca różni się w niemal każdym jego miejscu i w celu uniknięcia spalenia pizzy trzeba ją często obracać. Natomiast jest to warte trudu ponieważ efekt końcowy rekompensuje większy nakład pracy.
Ale dobra pizza to nie sam piec to też dobre składniki których nie kupuję się w byle sklepie za małe pieniądze. Żeby pizza była dobra to przede wszystkim trzeba zrobić dobry spód z odpowiedniej mąki. W naszej restauracji używamy wysokiej jakości produktów które jadą do nas z Włoch co przekłada się na jakość a tym samym zadowolenie naszych klientów. Chcieliśmy stworzyć dla Państwa ofertę zapewniająca wysoką jakość produktu przy niewygórowanej cenie.